A fogpótlás fogászati megoldásai

Amalgám tömés fogorvos Budapest

A fogorvos az amalgám tömés készítését akkor javasolja, ha a nagy- és a kisőrlők I., II. és V. osztályú üregeiben, a felső metszők foramen coecumjának I. osztályú üregeiben, esetleg az alsó metszők és a szemfog V. osztályú üregeiben, valamint a szemfog distalis felszínén praeparált üregekben. A fogorvosi rendelőben Budapest kerületében nagy gonddal készítik a fogtömést.

Eljárásunk a tömés készítésekor különbözik aszerint, hogy az üregnek megvan-e minden oldalfala (I. és V. osztályú üreg) vagy egyik, ill. mindkét oldalfala hiányzik (II. osztályú MO-, OD-, ill. MÓD-üreg). Az előbbi esetben egyszerű, az utóbbiban összetett amalgám tömés készül. Az amalgámot tömhetjük a praeparált, megfelelően megtisztított és szárított üregbe közbeiktatott réteg nélkül, de az üreg pulpalis fala és az amalgám közé cementréteget is iktathatunk - a fogorvos egyrészt dublírozás, másrészt cementalap formájában. Gyökérkezelt fogon különleges módszereket is alkalmazhatunk az amalgám tömés elhorgonyzására a fogászati klinikán.

A fogorvos a tömés során az alábbiakat veszi figyelembe:

  • fogak állapota
  • a fogászat lehetőségei
  • az ellátásra érkező igényei
  • a fogorvos szakmai ismeretei
  • a szájsebészeti javallatok.

Milyen műszereket használ a fogorvos amalgám tömés készítésekor?

Az amalgámkeverő csészét és dörzsrudat használ a fogorvos, emellett jellemző az automata keverők használata is a budapesti fogászaton.
A megkevert amalgámból az egyes adagokat a legcélszerűbben amalgám- pisztollyal visszük a tömendő üregbe, így ti. bizton elkerülhetjük, hogy kezünkbe kelljen venni a megkevert amalgámot, aminek hátrányait már szintén tárgyaltuk. A pisztolyból az amalgám homogénnek tűnő rudacska formájában kerül az üregbe, ennek ellenére gondosan kondenzálni kell, hogy valóban homogén tömést nyerjünk.

A fogorvosi amalgámpisztoly leggyengébb pontja a dugattyú. A pisztolyt egyébként minden egyes használat után szét kell szedni, gondosan meg kell tisztítani, különben amalgámdarabkák rekednek meg benne, melyek megkeményedve a pisztolyt javíthatatlanul használhatatlanná tennék a fogászat helyiségében.

A pisztollyal úgy vesszük fel az amalgámot a keverőcsészéből, hogy üreges végét ismételten is belenyomjuk az amalgám tömegébe, rugó nyomására járó kis dugattyú löki ki a felvett amalgámot az üregbe.

Egyéb fogászati tömőeszközök

Ha pisztoly nem áll rendelkezésre a fogászaton, a fogorvos gumikesztyűs kézzel, ill. ujjakkal recés amalgámtömő fejére is nyomhat kis adagokat. A kúpszerű amalgámadag jól tapad a tömő recés végű fején, és akkor sem esik le róla, ha lefelé fordítva vesszük kézbe. A pisztollyal szemben ennek az eljárásnak az az előnye, hogy egyszerre mindig csak kis adagot tudunk az üregbe vinni, és így könnyebben tudjuk gondosan kondenzálni a fogorvosnál.

A fogorvosi amalgámtömő fejének homlokfelszíne lapos, többnyire rácsszerűen recézett, használható azonban sima homlokfelszínű tömő is Budapesten. Különböző nagyságú és alakú tömők használatosak, amelyekre nézve szintén érvényes az a kézi műszerek tárgyalásakor már ismertetett szabály, hogy a műszer munkavégének a nyél egyenes meghosszabbításába kell esnie, hogy könnyedén tudjunk erőt kifejteni vele, e célból - a munkavég hosszától és hajlatától függően - esetleg egy vagy két kontraszöggel kell az elkerülhetetlen görbületet kiegyenlíteni.

Általános fogászati kérdések

Általában a 6 centifokban hajlított tömőkkel bármilyen üreg bármelyik részébe elérünk, bizonyos célokra azonban 24 centifokban hajlított tömők ajánlhatók. A recés végű tömőkön kívül használunk sima, lapos végű, valamint gömbben végződő tömőket is.

Használatos az amalgám kondenzálására az üregben gépi erővel forgatott szerszám is, amilyen pl. a Bergendal-féle vibrátor. Ezúton lényegesen jobban tömöríthető az amalgám, mint ha kézi erővel kondenzáljuk.
A géppel kondenzált amalgám nyomásszilárdsága mintegy 1,4-1,7-szer nagyobb a kézierővel tömörítetténél. A vibrátoros tömörítés lényeges előnye, hogy az esetleges higanyfölösleget a felszínre juttatja, innen gyorsan el kell távolítani, mielőtt az üreg mélyebb részén kondenzált amalgám újból felissza, ill. mielőtt újabb adag amalgámot viszünk az üregbe.